Izomépítés Szent-Grálja

A miosztatin, pontosabban, a miosztatin-blokkolás, mint az izomépítés Szent-Grálja a John Hopkins Egyetem több, mint egy évtizedes tanulmánya nyomán került a testépítő társadalom fókuszába.

A tanulmány során „miosztatin-génkezelt” egerek olyan extrém vázizomzat növekedést produkáltak, ami szinte hihetetlennek tűnt. A tanulmány nyomán vált világossá, hogy a miosztain gén lassítja a vázizomzat növekedését. Így tehát annak blokkolásával az izmok jelentősen gyorsabban képesek növekedni.

Ezt követően számtalan kiegészítő formula jelent meg, miosztatin-blokkolást és így emberfeletti növekedést ígérve. Ám igazán egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nos, íme két bizonyítottan hatékony eszköz: kreatin és glutamin!

A Molecular and Cellular Endocrinology című szaklapban publikált kutatás során a kreatin-kiegészítés miosztatin szintre gyakorolt hatását vizsgálták. A 8 hetes vizsgálat során az alanyok egyik csoportja ellenállásos edzést végzett heti 3 alkalommal.

A második csoport ugyanezen program szerinti ellenállásos edzés mellett kreatin-kiegészítést kapott. Míg a harmadik csoport kontrollként szolgált és sem ellenállásos edzést nem végzett, sem kreatin-kiegészítést nem kapott. A kreatint fogyasztó csoport az első héten napi 0,3 gramm kreatint kapott testsúly-kilógrammonként, ezt követően pedig 0,05 grammot testsúly-kilógrammonként.

A kutatók vérmintát vettek a 4. és 8. héten, melyben vizsgálták a miosztatin (az izomnövekedést negatívan befolyásoló gén) és a GASP-1 (mely részt vesz a miosztatin működésének szabályozásában, azáltal, hogy blokkolja a receptorát, az aktivint) szintet, emellett mérték a testkompozíció alakulását és az erőszint változását.

A vizsgálat eredményei szerint az ellenállásos edzés csökkentette a miosztatin szintet és fokozta a GASP-1 szintjét. Az ellenállásos edzéssel kombinált kreatin kiegészítés ezt a hatást tovább fokozta, és lényegesen nagyobb mérvű csökkenést okozott a miosztatin szintben.
Egy másik vizsgálat során patkányok egyik csoportjának dexamethasone-t (egy szintetikus kortikoszteroid hatású anyag). A másik csoportnak dexamethasone-t + glutamint, a harmadik csoportnak sós oldatot, a negyedik csoportnak sós oldatot + glutamint adtak öt napon keresztül. A kutatók mérték a testtömeget, a kétfejű lábikra izom tömegét és a miosztatin expresszió.

A vizsgálat eredményei szerint  csak a dexamethasone-t kapó patkányok jelentős test- és izomtömeg vesztést és miosztatin expresszió növekedést mutattak a sóoldattal kezelt patkányokhoz képest. A dexamethasone-t + glutamint kapó patkányok test- és izomtömeg vesztése illetve a miosztatin expressziója lényegesen alacsonyabb volt a csak dexamethasone-t kapó patkányokhoz képest.

A kutatók következtetései szerint glutamin kiegészítés adagolása részlegesen blokkolja a glukokortikoid kiváltotta miosztatin expressziót és izomleépülést, így hathatós eszköz lehet a miosztatin-expresszió szabályozásában.

Írta: Nick Mitchell

Forrás: bodybuilding.com