Ne felejtsd el a D-vitamint

Ne felejtsd el a D-vitamint, ha nem akarod, hogy legyűrjön az influenza!

A hirtelen lehűlésekkel és időváltozásokkal tarkított ősz az influenzás megbetegedések jellemző időszaka. Az esős, párás, és sokszor kiszámíthatatlan időjárás kedvez a vírusok szaporodásának és sokáig ezt gondolták a legjelentősebb tényezőnek az influenzás megbetegedések szezonalitásában. A Virology Journal című szaklapban az “Influenza epidemiológiájáról” címmel publikált tanulmányában a kutatók az influenza terjedésében szerepet játszó legfontosabb tényezőket vizsgálták.

Az egyik boncolt kérdés az influenza szezonalitása volt. Az elemzett adatok alapján azt találták, hogy bármely influenzafajta legvalószínűbben azon hónapokban terjed a leggyorsabban, amikor napsütés hiányában nem tudunk elegendő D-vitaminhoz jutni!
Amint többet vagyunk napon, az influenza gyakorlatilag eltűnik. A kutatók következtetései szerint azokat, akik D-vitamin hiányban szenvednek, könnyebben legyőzheti az influenza, mint a normál D-vitamin ellátottságú személyeket.
Az egyik lehetséges ok, hogy a D-vitamin felelős egy antibakteriális fehérje, a katelicidin termeléséért. A katelicidin antibakteriális hatása mellett, jelző szereppel is bír, így a teljes immunválasz egyik kulcsmediátora.

Egy másik a Coloradói Egyetemen lefolytatott kutatás során 18 883 felnőtt és serdülőkorú személy adatait gyűjtötték. Az alanyok táplálkozási kérdőívet töltöttek, valamint vérminta segítségével mérték a 25-Hidroxi-D vitamin szintjüket.
A vizsgálat eredményei szerint a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező alanyok  estén 40%-kal gyakrabban fordult elő a légúti fertőzések valamely típusa a vizsgálat idején, mint a normál D-vitamin-szinttel rendelkező alanyoknál. A kutatók következtetései szerint a vírusos fertőzések lényegesen könnyebben felülkerekednek, azok szervezetében, akiknek D-vitamin bevitele nem éri el a szükséges szintet.

Irodalomjegyzék:
John J Cannell et al.: On the epidemiology of influenza. Virology Journal 2008, 5:29doi:10.1186/1743-422X-5-29
Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA Jr.: Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med. 2009 Feb 23;169(4):384-90.