Több izom kevesebb fehérjével?

A kutatások azt sugallják, hogy a magasabb fehérje tartalmú ételek segíthetnek a testsúly csökkenésben, a lassabb öregedésben és a gyorsabb gyógyulásban. De mi van, ha nem akarsz, vagy nem tudsz annyi fehérjét enni? Olvasd el a tippeket, hogy minél hasznosabban vidd be a kevesebb fehérjét.

A Texas Egyetemen dolgozó Douglas Paddon Jones munkatárs azt mutatta ki , hogy a fehérje-szintézis csúcsértékét akkor éri el ha étkezésenként körülbelül 30 gramm fehérjét viszünk be. Minden, ami 30 gramm fölött van, az nagymértékben elpazarolt fehérje.

Hogyan alakul ki az izomzat?

Az izomszövet építéséhez és javításához fehérje kell – és ez egy olyan tápanyag, amelyet a testünknek használnia kell; nem tudjuk tárolni a későbbi felhasználásra. Amikor proteineket tartalmazó élelmiszereket eszünk, kis izomépítő tevékenységet kapunk. A felépített izom mennyisége attól függ, hogy mekkora mennyiségű fehérjét viszünk be a szervezetünkbe az étkezés során. Ha kevesebb fehérjét eszünk kevesebb izmot tudunk építeni, ha több fehérjét eszünk, akkor vagyunk képesek nagy izomzat kidolgozására, de ez csak egy pontig igaz!

Most a teljes táplálkozási, étkezési szokásokról fogunk beszélni a fehérje szerepéről az fehérje-szintézis maximalizálásában. De nem feltételezzük, hogy ez csak a testépítőket érdekelné! Mert a napi étkezésekre hatalmas hatással van, ami befolyásolja az egészséges testsúlyt fenntartását.

Melyik a legjobb idő a fehérjék bevitelére?

Az átlagos fehérjebevitel az USA-ban napi 90 gramm. Azonban a vacsora több mint kétharmadát (60 gramm) fogyasztunk, és így a reggeli és az ebéd általában alacsonyabb a fehérjébe vitelt jelent. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a nap folyamán elegendő fehérjét viszünk be, de csak naponta egyszer maximalizálja a fehérjeszintézist.

Naponta egyszer a fehérjeszintézis maximalizálása jobb, mint ha egyszer sem lenne maximalizálva. Paddon Jones bebizonyította, hogy ugyanazt a 90 gramm fehérjét egyenletesen elosztva három étkezésre akár naponta háromszor maximalizálja a fehérjeszintézist, nem csak egyszer.

Miért fontos a fehérje-szintézis?

A fehérje-szintézis maximalizálása nem csak a testépítők és a sportolók számára fontos. Mindenki számára előnyös, de különösen három embercsoport számára kritikus: az 50 év felettieknek, azok, akik fogyni szeretnének, és azok is, akik súlyos sérülésekből, betegségekből vagy műtétekből gyógyulnak fel. Mindhárom csoport hajlamos a izomvesztésre.

Ironikus, hogy azok a csoportok, akiknek a legjobban lenne, rá szükségük valószínűleg sokkal kevesebb fehérjét fogyasztanak, mint a napi 90 gramm.

Mégis hogyan építhetünk több izmot kevesebb fehérjével?

Ez a kérdésre arra hívja fel a figyelmet, hogy sokan megkérdezték: Hogyan kaphatják meg a legtöbb fehérjeszintézist, ha napi 50 vagy 60 gramm fehérjét fogyasztanak csak? Jobb, ha ezt a kevesebb fehérjét egyenletesen osztják el három étkezésre? Mi van akkor, ha kisebb, de gyakoribban fogyasztanak ételt

A Purdue Egyetemen-en végzett Wayne Campbell általi elemzés azt sugallja, hogy mikor az izommegőrzése a cél akkor a napi egyszeri 30 gramm jobb, mint soha nem érné el az étkezésenkénti 30 grammos küszöböt a fehérjeszintézis érdekében. De a napi 2*30grammos fehérjebevitel itt is jobb, mint ha csak egyszer lenne meg a fehérjeszintézises 30 grammos küszöb.

Fehérjebevitelben alacsony étrend

  1. Legalább naponta egyszer. Ha naponta csak 50 gramm fehérjét fogyasztasz jobb, ha egy étkezésben 30 gramm fehérjét eszel, mint ha három vagy több étkezésre osztod el a napi fehérjebevitelt.
  2. Kerüld el a több mint 30 gramm fehérje bevitelt étkezésenként. Annak ellenére, hogy az extra fehérje bevitel többlet kalóriaként használható, ez nem segíti az izmok építését. Inkább tedd át a fehérjét egy másik étkezéshez.
  3. Ne csak tápláld az izmaidat, hanem használd is őket! Tudod, mi működik még jobban, a fehérjénél is az izomépítésben? AZ edzés! És tudod, mi működik jobban, mint az edzés vagy a fehérje önmagában? HA EDZEL ÉS FEHÉRJÉT IS MEGFELELŐEN VISZEL BE!

Egy végső megjegyzés:
A kutatások többsége azt feltételezi, hogy a szóban forgó fehérje jó minőségű fehérje, nevezetesen sovány hús, hal, baromfi, tej, tojás vagy tejsavó fehérje por.